Piratų partijaPastarojo meto tendencijos rimtai privertė pagalvoti apie ateitį ir 1984 ir kiti panašūs distopijos pasaulį vaizduojantys kūriniai nebeatrodo moksline fantastika. Tai labiau jau niūros ir besipildančios pranašystės. Jei ir toliau sėdėsime rankas sudėję ir suraukę šiknas, tai labai tikėtina, kad po keliolikos metų mūsų vaikai mūsų klaus: tėte/mama, kur tu buvai, kai jie atėmė iš mūsų interneto laisvę? Arba neklaus, nes už tokį klausimą xxATGA ar xxANVA išsyk pasiūlys prevencinę laisvės atėmimo bausmę, už potencialiai pavojingas mintis.

Klausimas tik, kam jos būtų pavojingos? Siūlau paskaityti už ką kovoja Švedijos Piratų partija ir už ką ketina kovoti Lietuvoje besiburiančio judėjimo atstovai. Šiuos principus verta perskaityti atidžiai. O paskui perskaityti LANVA ketinimus imtis šnipinėti kiekvieną mūsų, prisidengiant kova su piratavimu ir autorių teisių gynimu. Dėl kovos su piratavimu, tai gal ir sutikčiau, tačiau ginamos ne autorių teisės, o leidėjų teisės prisikimšti kuo didesnes pinigines. Ir jie teigia, tai darysiantys teisėtai.

Esant tokiom sąlygom, galima teigi, kad nieko kito nelieka, kaip imtis atsakomųjų priemonių ir visą savo veiklą internete slėpti, pasitelkus tapatybės slėpimo technologijas. Tokių sistemų pavyzdžiais gali būti TOR arba „Freenet“. Ketinu imtis parengti trumpą „Freenet“ tinklo  naudojimo vadovą.

Internetas atvėrė laisvai skleisti informaciją. Tai naujos kartos technologija, turinti iš esmės pakeisti daugumą rinkos struktūrų. Deja, kaip rodo istorija, pramogų pramonė visiškai nenori keistis, rinkoje atsiradus naujoms technologijoms. Prisiminkite jos atstovų atsiliepimus apie radiją, kiną, magnetines juosteles, rašančius vaizdo leistuvus. Visi jie žudė, žlugdė pramogų pramonę, tačiau ji kaip sėmė vos ne kasmet rekordinius pelnus, taip ir semia. Be to, kaip rodo tyrimai, autoriai ne itin kenčia ir jų darbo neslopina prasta autorių teisių apsauga.

Piratų partijos nuostatai (v3.3) ODT formatu, PDF formatu ir originalus trečiųjų šalių sukurtas 3.3 versijos vertimas į anglų kalbą, rastas „Pirate Party International“ forume. Mano 3.2 nuostatų vertimą iš anglų kalbos galima rasti čia. Originalus anglų kalba parengtas dokumentas yra čia