EQ6-R ProAstronomija savo triša^H^Hkojį į nugarą įsmeigė senokai. Tai nutiko dar 2012 metais, kai vėlyvą rudenį apsilankiau Molėtų observatorijoje. Per šį laiką teko pavartyti ir pasukinėti ir mažus ir ilgus vamzdžius, teko tobulinti Dobsono taburetę, teko paprakaituoti, galvojant - išdurs ar ne. Kol kas viskas sekėsi daugiau mažiau sėkmingai, kol astroapetito vedamas, bandžiau atsikąsti astrofotografijos. Turima EQ5 montuotė gergždėdama atsisuko ir kone ištarė: "tfu, beprotis!".

Iš principo EQ5 būtų galima atsargiai bandyti panaudoti dangaus fotografavimui, net ir su mano turimu vamzdžiu, bet yra niuansas - padilę dantračiai. Net ir paveržus dantračius - montuotė turi labai didelę laisvą eigą, o tuomet dangaus objektų sekimo sistema, valdanti teleskopą, eina iš proto, kai duoda komandą grįžti atgal, montuotė pasuka dantračius, o rezultato jokio. Taigi fotografuoti teko be gidavimo, o ir trikojo stabi lumas neretai buvo lydimas skambių epitetų, kartais netgi garsiai.

Todėl jau kurį laiką meditavau, vartydamas Teleskop Express, Astroshop, First Light Optics ar EBay puslapius ir varvindamas seilę į naują montuotę. Laimei rugpjūčio pabaigoje pašoko kriptovaliutos ir nusprendžiau, kad laikas pasidaryti gimtadienio dovaną. Pakvaršinęs galvą Albireo forumo nariams, planavau atsinaujinti EQ5 į šiuolaikinę jos versiją AZ-EQ5 GoTo. Išsiuntus užklausą Lietuvos teleskopų ekspertams IDD (teleskopai.lt) gavau kainą, kuri kaip ir tiko...


O kitą dieną atėjo lemtingas laiškas iš IDD su patikslinta kaina, kuri sumažėjo 230€. Ir tada jau pasidarė įdomu, o tai bet tačiau, jei kartelę kiek kilstelėti ir išlipti iš vaikų smėlio dėžės. Žinoma į rimtų dėdžių žaislus, kuriuos siūlo Avalon Instruments, Astro Physics nesitaikiau, bet pradėjau klausinėti apie „aukso viduriuku“ vadinamą SkyWatcher HEQ5, IOptron CEM40 ir panašius gaminius. Ir tuomet IDD metė kozirį - o už pirminę AZ-EQ5 GoTo kainą EQ6-R Pro nenorite? Įtikino gan greitai. :)

Ir tada atėjo corona... ir summa sumarum gimtadienio dovana atkeliavo tik šiandien. Net ir dabar SkyWatcher puslapyje EQ6-R montuotės puslapyje puikuojasi būsena - "Backordered", taigi jų užsakoma daugiau, nei kinai spėja gaminti. Reikia tikėtis jų neištiks Celestron Schmidt-Cassegrain teleskopų likimas prieš pasirodant Halio kometai, kai siekiant patenkinti paklausą, į rinką buvo leidžiama bet kas, kas rodė kiek geriau, nei alaus butelio dugnas.

EQ6-R Pro pakuotėsPirmieji įspūdžiai užplūdo jau bandant pasiimti dėžę iš DPD autobusiuko - nu ir sunkenybė... Kaip ne kaip bendras pakuočių svoris 40.1kg. Atsitysus į kambarį ir patogiai įsitaisius ant sofos, atplėšiau dvigubo kartono dėžę ir nukėliau 5 cm putų-polietileno dangtį. Saugiai „įrėminta“ putų polietilene gulėjo dyyydelė montuotės galva. Ji tikrai didelė ir ta rankena pritaisyta ne veltui. Net ir su rankena, tą 16kg sveriančią dalį iš dėžės ištraukti yra sunku.

Iš kitos dėžės išsilupus trikojį ir 5kg sveriančius "svarelius", pradėjau surinkinėti montuotę. EQ5 montuotės turėjo linkstančių platumos varžtų ligą - saviškę irgi teko patobulinti ir remontuoti. Naujoje EQ6-R ši problema išspręsta tiek pakeičiant platumos keitimo mechanizmą, tiek ir pačius varžtus.EQ6-R ir EQ5

Kita senos montuotės problema, tiksliau nepatogumas yra tabaluojantys laidai, kurie arba už kurių kas nors kliūva, o sudilę lizdai negarantuoja gero kontakto. EQ6-R šią problemą išsprendė paslėpdama variklių valdymo laidus į pačios galvos korpusą. Ten taip pat atsirado vietos USB-2.0 sąsajai, todėl šiai montuotei valdyti nebereikia specialaus kabelio su USB-RS232 keitikliu, tinka paprastas USB laidas, skirtas spausdintuvams/skeneriams. Maitinimo lizdas irgi pakito, dabar tai veržle prisukamas 2 kontaktų kištukas, todėl netyčia ištraukti laido nebepavyks - greičiau jau nutrauksite laidą arba išlupsite automobilinį 12V kištuką kitame laido gale. Tiesa patys laidai tai tokie kiniški - jei žiemą paspaus šaltukas, tai izoliacijos plastikas gali sukietėti iki sulūžinėjimo.

Taigi pirmieji įspūdžiai yra geri, bet reikės įdėti pastangų. Tiek fizinių, tiek ir perderinant visą kompiuterinę dalį naujai montuotei valdyti. Na ir kaip sako astronomų liaudies išmintis: nusipirkus naują įrangą - giedros nelauk. :D