Gigabyte E350N ir Asus M2N-SLI

Savaitgalį planuotą serverio atnaujinimą teko perkelti į penktadienio vakarą. Priežastis labai elementari, penktadienio ryte vietoje įprastinio ausiai dūzgimo, palėpėje mane pasitiko beveik visiška tyla, jei neskaityti mažyčio aušintuviuko, prisukto prie „D-Link 620“ kelvedžio. Pabandžius įjungti, serveris mane pasitiko maždaug tokio pobūdžio perspėjimu:

„Vienas ar daugiau įrenginių perkrauna USB magistralę. Išjunkite USB įrenginius. Kompiuteris išsijungs po 20, 19.... sekundžių“.

Ir labanakt. Nors prie serverio nebuvo prijungtas joks USB įrenginys. Šis pranešimas nedingo net ir atjungus išorines USB jungtis. Taigi, grįžus iš darbo teko išsipakuoti prieš kelias dienas atkeliavusią „Gigabyte E350N“ plokštę ir imtis darbo

Kurią PCI pasirinkti?Išsipakavus juokingai mažo dydžio plokštę, dėžutėje aptikta tik 2 SATA kabelius, jungčių skydelį, tvarkyklių CD diską ir glaustą diegimo vadovą. Kita vertus, pigiai pagrindinei plokštei daugiau nieko ir nereikia. Atidarius senojo „InterTech 2011“ korpusas šonus, senoji „Asus M2N-SLI“ buvo išimta ir jos vietoje įstatyta naujoji „Gigabyte E350N“. Taip pat teko išspręsti dilemą, kurią PCI plokštę pasilikti, mat „Asus M2N“ buvo sustatytos trys PCI plokštės, o „E350N“ turi tik vieną PCI lizdą. :-)

Realiai rinktis teko tarp vielinio ir bevielio tinklo plokščių, nes PCI vaizdo plokštės E350N nereikia - ji turi integruotą vaizdo posistemį. Pagalvojus, nusprendžiau pasilikti įprastinę 100 Mbps tinklo plokštę, nes bevielį ryšį jau ir taip teikia dvi ryšio stotelės, o laidinio ryšio sparta vis viena geresnė.

Prijungus visus laidus ir pastačius serverį į vietą, beliko tik paspausti įjungimo mygtuką ir serveris atgijo. Iš esmės prireikė tik poros pakeitimų ir viskas pradėjo veikti po senovei - pataisyti /etc/network/interfaces ir pakeisti eth3 į eth4 bei pata isyti vienos virtualios mašinos aprašą, nes ten buvo nurodytas specifinis „Athlon X2 5400+“ procesoriaus funkcionalumas, kurio neturi E-350. Pataisius ir perleidus tinklo servisą - viskas ėmė veikti pilnu funkcionalumu. Tik sparta sumažėjo nuo 5625.93 BogoMIPS iki 3192.77 BogoMIPS, tačiau pagrindinėms failų ir spausdinimo serverio funkcijoms tai neturėtų turėti įtakos.

Na, o dabar patys įdomiausi faktai, dėl kurių, iš esmės, ir buvo užsiimama šiais serverio „nunaujinimo“ reikalais. Iš principo nėra ką čia komentuoti, skaičiai kalba už save. Pirmasis paveikslėlis, esant minimaliai-nedideliai sistemos apkrovai, antrasis, esant maksimaliai. Trečiasis, sąnaudos su senuoju procesoriumi.

Galia esant minimaliai serverio aprkrovaiGalia esant maksimaliai apkrovaipriezastis_1

 

 

 

 

 

 

 

Taigi sąnaudos sumažėjo daugiau, nei per pus. Žinant, kad planuojamos serverio elektros sąnaudos viršijo 510 litų per metus, 240Lt investicija į naują pagrindinę plokštę ir RAM per ateinančius metus visiškai atsipirks. Išvada - vertėjo. 8)