priezastis_1Naujienos apie elektros kainos didinimo planus kažkaip paskatino pasidomėti, kiek gi suryja tas mano namų "duomenų centras". Pasiskolinau iš pradžių vieną elektros galios matuoklį, paskui kitą. Išjungiau serverį, prijungiau per matuoklį ir ... hmmm. Sąnaudos didokos. Paskaičiavau pagal planuojamus kilovatvalandės įkainius ir :o... Nu ir nafig.

Maksimali 112 vatų galia neatrodo labai didelė, kol paskaičiuoji metines elektros sąnaudas ir padaugini jas iš planuojamos 0,52 Lt litų už kWh elektros kainos. Viso per metus gaunasi solidi 510 Lt suma! Taigi buvo imtasi ieškoti alternatyvos, kurių rinkoje yra nemažai. Viskas priklauso nuo poreikių ir kišenės gylio.

 

Įprastam namų serveriui, saugančiam įvairius failus, kuriančiam rezervines duomenų kopijas, transliuojančiam muziką bei filmus tinklo grotuvams ar pateikiančiam foto bei video galerijos paslaugas vietinio ir išorinių tinklų vartotojams turėtų pakakti kiek funkcionalesnio NAS įrenginio. Vienas optimaliausių tokio pobūdžio įrenginių gruodžio mėnesį buvo „Dlink DNS-325“, kainuojantis maždaug 240-260 Lt. Deja, šis modelis neturėjo keleto funkcijų, o būtent „iSCSI“ protokolo suderinamumo, kurio būtų prireikę, atsisakius dabartinio serverio su „AMD Atlhon 64 X2 5400+“ procesoriumi. O tokių NAS įrenginių kainos, net ir žiūrint „eBay“ aukcionuose, nesunkiai perkopdavo 500 litų ribą. Taigi buvo apsispręsta tiesiog „nunaujinti“ savo serverį.

priezastis_2„Nunaujinti“ todėl, kad esamas 65W „Athlon 64 X2 5400+“ procesorius turėtų būti keičiamas kokiu nors taupiu pakaitalu, naudojančiu mažai elektros energijos. Po keleto savaičių meditacijos pasirinkimas apsistojo ties „AMD E350“ serijos procesoriumi, pateikiančiu gerą galios/kainos/našumo santykį. Naujesni „Trinity“ ser ijos integruoti procesoriai dar nepasirodė rinkoje, o „Intel Atom“ nors ir naudoja šiek tiek mažiau elektros energijos, tačiau neturi jokio spartos pranašumo prieš E350 arba yra lėtesni. O apie „Intel“ grafinės sistemos galimybes nėra nė ką diskutuoti -- blogai... Kita vertus serveriui grafinis posistemis nėra labai aktualus. Bent jau kol kas, kol „Linux“ neįgis patobulintų tvarkyklių, leidžiančių paspartinti vaizdo įrašų perkodavimą.

Pigios ARM sistemos, galinčios pakeisti esamą serverį taip pat nepavyko aptikti. Be to, su ARM procesoriai, kaip ir „Intel Atom“, sunkiai bendrauja su virtualizacijos sistemomis - „Intel“ tiesiog panaikino reikiamas funkcijas iš „Atom“ procesorių.

Tad galiausiai 1a.lt buvo užsakyta „Gigabyte E350N“ pagrindinė plokštė su integruotu E350 procesoriumi ir 8GB DDR3 RAM. Po keleto dienų laukimo, paskambino DPD kurjeris ir pranešė ketinantis atvežti manu naujojo serverio širdį. Pastaroji pasirodė esanti gerokai mažesnė, nei dėžė į kurią buvo supakuotos prekės. Gerokai mažesnė, nei įsivaizdavau. MiniITX plokštė yra tikrai labai nedidelė. Joje tėra vietos 17W galingumo procesoriui, 2 DIMM ir 1 PCI lizdams.

deze_1

deze_2

Turinys

 

 

 

 

 

 

Taigi savaitgalį jau yra užplanuotas serverio nunaujinimas. Serverio sparta, savaime aišku, gerokai sumažės, tačiau tai neturėtų pasijusti, mat vienintelė nuolatinė skaičiavimo apkrova šiuo metu yra paskirstytųjų skaičiavimų klientas. Užsibrėžtus tikslus jau pavyko pasiekti - surinkau milijoną BOINC kreditų ir patekau į Lietuvos skaičiuotojų 100-uką. Tada nuo šiol BOINC klientas dirbs tik tuomet, kai procesorius tikrai bus neužimtas kitais darbais ir bus ribojama maksimali apkrova.