Android KitkatVienareikšmį atsakymą, tinkanti visiems, duoti sunku, tačiau tikrai verta bent jau apsvarstyti galimybę įdiegti naują „Android 4.4 KitKat“ versiją į savo seną telefoną. Kodėl 4.4? Ogi todėl, kad būtent kurdama šią versiją, „Google“ staiga prisiminė, jog verta ne tik sukurti naujas funkcijas, bet ir optimizuoti programinį kodą, kad šis naudotų mažiau atmintinės.

Kaip taisyklė, atmintinės trūkumas neretai tampa viena didžiausių kliūčių ilgiau naudoti seną telefoną. Turimas „Samsung Galaxy S“ paskutiniu metu ėmė akivaizdžiai tai priminti, nes iš 512 MB RAM, programoms yra prieinami tik 384 MB. Ypač tai tapo pastebima naudojant išorinį GPS imtuvą, kurio valdymo programą iki šiol turėta „Android 4.1“ uždarydavo, paleidus navigacijos programą.

Tiesa, norint sename telefone turėti naują „Android“ versiją, greičiausiai neverta tikėtis gaminto pagalbos. Deja tokios jau realijos, jog „Android“ telefonų gamintojai (išskyrus gaminančius „Google Nexus“ serijos gaminius) retai rūpinasi ilgalaike savo gaminių priežiūra. Jiems paprasčiausiai neapsimoka to daryti. Laimei „Android“ yra daugiau mažiau atvira (deja ne visiškai) sistema, tad rinkoje yra ne vienas alternatyvus „Android“ sistemos rinkinys: „CyanogenMod“, MIUI, AOKP ir kt. Gan išsamų sąrašą galima rasti šiame „Wikipedia“ puslapyje. Yra labai tikėtina, kad kuri nors iš jų tis jūsų telefonui, nebent tai jau tikrai visiškai pasenęs įrenginys, teturintis 256 MB ar dar mažiau atmitinės.

Savo „Galaxy S“ originalią „Android 2.3 Gingerbread“ jau keli metai, kaip esu pakeitęs į „Cyanogen Mod“ ir dar nekilo minčių sugražinti originalią versiją. Kaip jau įprasta alternatyvios „Android“ versijos suteikia daugiau galimybių valdyti ir kontroliuoti savo įrenginį ir suderinti jį pagal savo poreikius, pavyzdžiui, uždrausti programoms lįsti į internetą, prie kontaktų duomenų bazės ar siųsti SMS, jei joms to iš principo nereikėtų daryti. Kaip trūkumą galima įvardinti tai, jog greičiausiai nepavyks naudotis mokamomis skaitmeninio turinio platinimo paslaugomis „Google Play“ ar kitose parduotuvėse. Pastarosios neprisileidžia atrakintų įrenginių, nes tokiuose įrenginiuose iš principo neįmanoma užtikrinti skaitmeninio turinio kontrolės (DRM).

Pirmasis „Cyanogen Mod“ diegimas tikrai buvo gan keblokas ir reikėjo atidžiai skaityti sistemos autorių pateikiamas instrukcijas, skirtas „Galaxy S“ telefonui. Iš esmės nepataisomai sugadinti telefoną, diegiant kitą „Android“ versiją nelabai pavyks, tik sudėjus netinkamą ver siją gali jau prireikti mokamos meistrų, turinčių specialios įrangos, pagalbos. Daugeliu atveju vieninteliai dalykai, kurių prireiks: USB kabelis ir speciali „Android“ rašymo programa. „Samsyng Galaxy S“ atveju tai buvo „Heimdal“ („Windows“ vartotojams dar tinkama ir „Odin“). Tačiau įdiegiant „Cyanogen Mod“, teko įdiegti ir „ClockWork Mod Recovery“ sistemos atkūrimo programą, kuri paskui puikiai pasitarnavo, atnaujinant „Android“. Nebereikėjo daugiau jokių kabelių ir sudėtingos naujinimo procedūros. Iš esmės pakako tik atsisiųsti naujos „Android“ vesijos archyvą ir „Google“ programų rinkinį į telefoną, perkrauti telefoną atkūrimo režimu ir „ClockWork“ programoje nurodyti atsisiųstą archyvą. Tiesa, prieš naujinant verta pasidaryti turimų programų ir nuostatų archyvą, pavyzdžiui su „Titanium Backup“. SMS ir skambučių archyvavimui naudojau „SMS Backup and Restore“.

Grįžtant prie „Android 4.4 KitKat“ mano sename „Galaxy S“. Po atnaujinimo pojūtis kiek dvejopas - atmintinės sąnaudos akivaizdžiai sumažėjo ir dabar jau įprasta matyti 100-70 MB laisvos atmintinės, kai anksčiau šis skaičius artėdavo į nulį. Dabar jau nebekyla problemų su navigacija, kurių kildavo išsipūtus navigacijos ir „Bluetooth GPS“ programų apimčiai - deja „Android 4.4“ optimizavimas nė kiek nepadeda kitoms programoms, kurių autoriai neketina sekti „Google“ pavyzdžiu.

Tačiau be atmintinės, programoms reikia ir procesoriaus pajėgumų, o papildant programas naujomis funkcijomis - jų poreikis tik didėja. Taigi bendrai paėmus, telefonas tapo kiek vangesnis. Ypač tai tapo matoma sulaukiant naujo skambučio - telefonas pradeda skambėti, o galimybė atsiliepti į skambutį ekrane kartais pasirodo tik po keleto sekundžių. Dar nežinau, gal būt tai galima pataisyti, išjungiant ką nors tarp galybės nuostatų - 4.4 versija naudojuosi dar tik antra savaitė ir palyginus su 4.1 ten yra nemažai pakeitimų.


Grįžti prie senesnės versijos kol kas nesinori. Be to, senesnėse „Android“ versijose buvo aptikta nemažai saugumo spragų, kuriomis vis dažniau naudojasi įvairūs kenkėjai ir piktavaliai asmenys.