jiayu-s3-1Nuvarytus arklius nušauna, o nusenusius mobilius - išmeta ar bent jau numeta į stalčių, nes kitaip, nei senų kompiuterių, kurie paprastai tampa serveriais, jų panaudot nelabai išeina. Nepaisant baterijos (kurios dėl šleivo dangtelio po pusmečio teko atsisakyti) ir operacinės sistemos atnaujinimų, turimas „Samsung Galaxy S“ paseno morališkai ir techniškai. Iki šiol pakenčiamai sparčiai veikusi „Dolphin“ dabar ne tai, kad užstabdo minutei, kitai, bet ir apskritai užsidaro, o originali telefono baterija išsenka vos tik ėmus ją aktyviau naudoti, t.y. įjungti mobilų internetą (apie GPS jau nekalbu). Taigi trečius metus mano tąsytam „Galaxy S“ tai pat atėjo laikas į pensiją, kaip ir prieš jį buvusiam „Samsung i780“.

Pakaitalo ieškojau ilgai ir, reikia pripažinti, nesėkmingai. Taip telefoną nusipirkau, tačiau ne visai tokį kokio norėjau. Norėjau „Lenovo P780“, tačiau Europoje neradau, kas parduotų europinę šio modelio versiją, su galimybe atsiskaityti per „PayPal“ ir už protingą kainą. Taigi vėl teko imti dairytis į kiniškos technikos stebuklus.

Pradžiai buvo svarstytas THL 5000 (skaičius atitinka baterijos talpą!), tačiau po apžvalgų paskaitymo, nusprendžiau nustumti šalin praėjusios 65xx kartos „Mediatek“ procesorius ir žiūrėti į 67xx kartą. Be to, THL 5000 buvo gamintas remiantis principu - su geru varikliu ir plyta gali skristi, t.y. kam optimizuoti aparatinę ir programinę dalį, jei galima tiesiog šleptelėt milžinišką bateriją. Rinktis teko iš „Mediatek“ gaminiu, nes, deja, retas kiniškas telefonas turi „Qualcomm“ procesorius, mat jie brangesni.

Tarp kitų kandidatų buvo „Xiaomi Mi3“ (puikus dizainas ir parametrai, tačiau nėra SD kortelės), THL 2015 (kai teko spręsti spausti „Buy“ ar ne - nebuvo ES parduotuvėse), „Elephone“ P5000 (tos pačios priežastys, kaip ir THL 5000, be to nėra pakietinto stiklo), P6000 (kai teko spręsti spausti „Buy“ ar ne - nebuvo ES parduotuvėse), P3000S (kai teko spręsti spausti „Buy“ ar ne - nebuvo ES parduotuvėse), „Kingzone K1S“ (gražus dizainas, tačiau baterijos talpa neatitinka realybės, o telefono apetitas didelis). Kitų variantų jau ir nebepamenu. Dauguma gamintojų buvo atmesti po pirmųjų apžvalgų paskaitymo ir apsilankymo gamintojo svetainėje.

jiayu-s3-2Kai rašiau, kad rinkausi nesėkmingai, tai turėjau galvoje ne tik, kad neradau, kur pirkti „Lenovo P70“. „Jiayu S3“ tikrai nebuvo antrasis mano pasirinkimas. Pirmiausia dėl to, kad pats telefonas yra su 5.5" ekranu, kuris man atrodė kiek didokas. Aš taikiausi į 4,7" - 5" ekranus. Deja, telefoną rinkausi jau kokį mėnesį ir netekęs kantrybės rasti telefoną ES parduotuvėse (kad išvengti PVM ir muitinės „paslaugų“), atsidariau „CooliCool“ parduotuvę ir paspaudžiau „Buy“.

Kodėl „CooliCool“? Na, ji buvo viena iš nedaugelio internetinių parduotuvių, turinčių ES sandėlius ir taip leidžiančių išvengti bendravimo su muitine, kuris kartais užknisa. Tiesa, vargu ar aš kam rekomenduočiau naudotis „CooliCool“ (ar jos dvyne „EFox“). Nors telefoną gavau, tačiau jos vartotojų pagalbos tarnyba yra prasta, švelniai išsireiškus. Jokio telefono nėra, tik el. paštas ir web tekstinių žinučių sistema, kurioje, kiek jungiausi buvau N-asis eilėje, kur N svyruoja nuo 15 iki 40. Bendravimas el. paštu yra griežtai ne daugiau nei vienu laišku per dieną, t.y. gavus paklausimą, ką noriu daryti - laukti birželio pabaigoje būsiančio sandėlio papildymo ar rinktis kitą modelį (pinigų gražinti nesiūlė), nes užsakyto „Jiayu S3“ jau nėra sandėlyje (nors parduotuvė rodė, kaip esamą), kitą laišką gavau tik rytojaus rytą. Taip per savaitę šiaip ne taip išsiaiškinau, kad sulaukus sandėlio papildymo galėsiu pasirinkti kitą modelį išvykau švęsti Joninių. Ten netyčia patikrinęs svetainę radau, jog S3 vėl nurodomas, kaip esamas sandėlyje ir jau susiruošęs rašyti dar vieną laišką, nes laiko susigrąžinti pinigus per „PayPal“ lieka vis mažiau, gavau dar tris el. pašto laiškus. Viename jų „CooliCool“ darbuotoja man kažką bandė aiškinti apie sandėlio turinį, jo atnaujinimą ir galimybę gauti užsakymą, kai tik sandėlio turinys bus atnaujintas (standartinė antraštė ir parašas išmesti):

...
Because it can restock,so we do not mark out of stock,hope you can understand
As we told you that the item can restock at the end of this month,once restock,we can send to you
...

Kituose dviejuose laiškuose buvo pranešimas, kad mano užsakymas jau išsiųstas ir DHL svetainėje galiu rasti savo siuntinio sekimo kodą. Taigi visos diskusijos apie galimybė pasirinkti kažką kitą buvo kaip ir nereikalingos. :o Kita vertus, net ir po papildymo nelabai buvo alternatyvos S3.

jiayu-s3-3Apie „Aukey International Ltd.“ darbuotojų anglų kalbos žinias galima spręsti iš aukščiau pateikto laiško pavyzdžio. Svetainėje padarytus užsakymus galima tik peržiūrėti arba pirkti iš naujo, t.y. jei pirminis mokėjimas nepavyko (užsakymas nebuvo automatiškai peradresuotas į „PayPal“), tai tenka laužyti galvą, kaip susimokėti už užsakytas prekes. Taip nutiko papildomai užsakant S3 dėkliuką ir apsauginę plėvelę. Vėl po vieną laišką per dieną buvo pasiūlyta sumokėti per „PayPal“, naudojant „Gmail“ pašto adresą, nors automatinis mokėjimas buvo daromas abonentui su aukeys.com domeno adresu. Jei trumpai, tai „CooliCool“ nė iš tolo negali lygintis su „Deal Extreme“, kur tokių kliurkų nebuvo ir visi nesklandumai buvo sprendžiami operatyviai.

Taigi tiek apie paslaugas, o dabar trumpai apie patį telefoną. Telefonas buvo supakuotas kuklioje, tačiau kietoje kartono dėžutėje, kur tilpo pats telefonas, 3000-3100 mAh baterija, kroviklis, USB-miniUSB kabelis ir trumpa instrukcija. Kitaip, nei THL, deja, „Jiayu“ nekomplektuoja savo telefonų su apsauginėmis plėvelėmis ir keliais firminiais dėkliukais.

jiayu-s3-4Telefono parametrų atskirai neaprašinėsiu - apžvalgą galima rasti čia ir čia, tik paminėsiu, jog pasirinkau variantą su 3GB RAM ir NFC funkcionalumu. Atidarius telefono galą gaubiantį dangtelį (tam paslaugiai vienas kampas yra įpjautas) aiškiai galima matyti NFC anteną ir kontaktus. Taigi atrodo, jog kitaip, nei, pavyzdžiui, „Elephone“, kuri pristatanti telefono modelį su NFC, nusprendė, jog pirmiesiems 100 000 telefonų ji nedės NFC antenos, „Jiayu“ nesukčiavo ir pagamino pilnos komplektacijos įrenginį. Iš esamų apžvalgų susidaro įspūdis, jog ir apie baterijos talpą „Jiayu“ nemeluoja, ji tikrai siekia 3000 mAh.

Pirmi įspūdžiai yra neblogi. Nepaisant didelių gabaritų, telefonas smagiai guli delne, nors, priklausomai, kurioje rankoje laikoma s įrenginys, viena ranka jau yra sunkoka atrakinti ekraną ar pasiekti meniu/atgal mygtukus. Kitaip, nei „Galaxy S“ pirktos pakaitinės baterijos, šio telefono dangtelis užsideda standžiai ir niekur negirgžda, neslankioja.

Ekranas ganėtinai ryškus, nors ryškioje saulės šviesoje dar nebandžiau. Mygtukai dailiai įleisti į korpusą, tačiau pasispaudžia tiksliai ir lengvai. Tiesa, kodėl prie juodo telefono, kinai komplektuoja baltą pakrovėją ir laidą man lieka paslaptis. Kiek teko žiūrėti, tai balti pakrovėjai eina ko ne su visais kinų gamintojų (ir ne tik) telefonais, nepriklausomai nuo pačio telefono spalvos. O štai „Sony“ prie baltos „Xperia SP“ pridėjo juodą kroviklį ir laidą. :-)

Išsamesnė apžvalga bus vėliau, kai perkelsiu duomenis iš senojo „Samsung“, kas irgi užtruks, nes „Titanium Backup“ ėmė spyriotis ir užsidaro vos pradėjus duomenų archyvavimą.